Steenmarterbestrijding.nl

Steenmarterbestrijding.nl bestrijdt de overlast veroorzaakt door steenmarters

Steenmarter in auto's

Autokabels kapot! Aanwezigheid van steenmarters in en rondom uw auto of motorruimte? Wat nu! Wij geven handige tips want apparaatjes werken niet. 

Waarom geven wij deze tips? Wij richten ons voornamelijk op steenmarterwering en inspectie's op locatie in huizen en gebouwen. Via onze website kunnen wij u de juiste tips geven voor het steenmarter probleem aan uw vervoermiddel.   

Motorkap isolatie aangegeten door steenmarter

Isolatie onder de motorkap aangevreten

Een steenmarter in de motorruimte van je auto is geen prettig idee. Jaarlijks richten ze voor duizenden euro's aan schade aan. De meeste schade aan auto's wordt vastgesteld op de bijtbare rubber en plastic onderdelen. Dit zijn met name de bougiekabels en (koel)waterslangen. Blijkbaar vinden ze de motorkap isolatie ook erg interessant. De steenmarter is een erg speels en vindingrijk dier. Alles wat nieuw of interessant lijkt binnen het eigen territorium gebied kan misschien als nieuw onderkomen gelden. Een inspectie gaat volgen. Dit is misschien wel de reden waarom auto's het moeten ontgelden, een mooie kleine donkere ruimte vol met losse kabels en nieuwe geurtjes waar niemand je vindt ALTHANS...

Een geruststelling in de meeste gevallen als een steenmarter uw auto bezoekt zal het geen schade aanrichten het blijft bij een inspectie.

Heeft het wel schade aangericht, dan begint het meestal met startproblemen. Grotere schade ontstaat als u met de auto op weg bent en enkele fatale slangen zijn doorgebeten met vaak oververhitting als herkenning, gevolgd door een vastloper of zelfs tot brand aan toe. Een melding van kapotte remleidingen door steenmarters is tot heden niet bekend.

Wat maakt de auto mogelijk aantrekkelijk?           

Waarschuwingsbord steenmarter

Om kabels en slangen soepel te houden wordt er een stof uit de visverwerkingsindustrie aan toe gevoegd. Dit kan een extra oorzaak zijn waarom steenmarters, maar ook muizen en ratten kabels doorbijten. Zijn voorkeur gaat uit naar auto's die net zijn gebruikt en waarvan de motor nog warm is. Ook mogelijk komt de geur uit de kabels met een warme motor beter tot zijn recht.

Bij jonge steenmarters die door moeders worden verdreven om een eigen territorium te gaan zoeken zijn auto's vaak erg gewild, vooral als er weinig ander schuilgelegenheid in de buurt is. Onervaren, misschien in een territorium van een ander wordt de motorruimte op speelse wijs ontdekt en gemerkt door een geurspoor. Losse kabels, flexibele slangen en een warm nestje gemaakt van uw motorkap isolatie is dit de ''PLACE TO BE''.

Heeft een steenmarter voorkeur voor een bepaald merk auto?

Als u onze mening vraagt is er geen voorkeur voor bepaalde automerken. Het gaat met name om warme motoren, makkelijk bij te komen motorruimtes en weinig schuilgelegenheid in de verdere omgeving dat de steenmarter doet beslissen. Wel van mening is dat de duurdere automerken vaak de motorruimte beter hebben afgeschermd, en de bekabeling kan voorzien zijn van extra beschermde omhulsels. Hierdoor wordt het de steenmarter extra moeilijk gemaakt en gaat liever naar de buurman. 

Hoe kan ik weten of ik een steenmarter in de auto heb gehad?                                          

Steenmarters bakenen door middel van geursporen hun territorium af. Dit kan na een bezoek in de motorruimte van uw auto ook het geval zijn. Urine samen met geurvlagen uit klieren komen u tegemoet als u de aanjager (blazers) aanzet. Nog een kenmerk is, kijk naar de motorkap isolatie van uw auto. Vooral tijdens wisseling van zomer naar wintervacht zijn hier vaak enkele losse haartjes op te vinden. Als laatste zijn er soms ''krab'' sporen te vinden op het motorblok. Doordat het blok altijd iets vettig is, kan er een rij met nageltjes te zien zijn. In enkele gevallen komt het voor dat er een kleine voedselvoorraad wordt aangelegd. Dit hoeft enkel niet altijd door een steenmarter te gebeuren, het komt zelfs voor dat ratten of muizen dit doen om een nestje bouwen of voedsel te verzamelen. 

Hoe kan ik een steenmarter uit mijn auto weren?                                                                                  

Steenmarter liggend in oude schuur

Vilda foto

Het internet staat er vol mee. Handige tips om een steenmarter uit uw auto te verjagen. Een paar voorbeelden Wc blokjes of een doek Ammoniak. Het helpt helaas niks, een steenmarter lacht er om. Deze producten zitten vol chemische middelen die u vervolgens inademt als u de aanjager (blazers) aanzet met alle gevolgen van dien. Ook de markt speelt er vrolijk op in om geluids apparaatjes te verkopen met ultrasoon geluid. Vroeger was te steenmarter te verdrijven door enkel de hard radio aan te zetten. Tegenwoordig heeft het diertje zich zo aangepast dat vreemde geluiden of geuren hem niet deren. Ultrasone geluiden of geuren: even is het angstig maar het went gauw.

Pas ook op met verplaatsen van uw auto in een andere omgeving!

Door uw auto te verplaatsen naar een andere straat kunnen de problemen zich opstapelen. Zoals eerder vermeld laat een steenmarter geursporen na om hun territorium af te baken. Een auto die door een steenmarter is bezocht bevat geursporen van die marter. Komt deze auto een buurt verderop te staan. Dan bestaat de kans dat de auto in een territorium staat van een andere steenmarter. Deze andere steenmarter pikt de vreemde geur op en gaat op onderzoek uit. Vooral mannetjes onderling dulden elkaar totaal niet en zal gauw proberen zijn eigen geur weer in de motorruimte aan te brengen. Hierbij is de kans op agressie groot en moeten uw kabels het ontgelden. Dit is vaak de reden als mensen diverse keren schade van een steenmarter hebben gehad.

MAAR WAT HELPT DAN WEL!!

De makkelijkste oplossing is de auto in een garage plaatsen. Nu beschikt niet iedereen over een garage dus.. nog een tip! Na bezoek van een steenmarter in uw auto reinig allereerst uw motorblok met de kabels. Zo wist u de meeste geursporen uit van het laatste bezoek. Een frame met gaas onder het motorblok schijnt uit testen redelijk te werken. Het is wel de bedoeling dat het gaas kan bewegen (op en neer gaan) dus niet vlak op de grond ligt. Het beweegt bij het oplopen, maakt wat geluid en doet pijn aan de pootjes. Zorg er ook voor dat het gaas met frame ruim onder de opening van het motorblok en de wielen ligt anders gaat de steenmarter als nog via de opening van de wielkast de motorruimte in. Gaas in de motorruimte van uw auto zelf aanbrengen is altijd gevaarlijk i.v.m losraken tijdens het autorijden, dus pas hier mee op! 

Preventie oprit rooster tegen steenmarters

De beste oplossing indien uw auto niet in een garage kan staan maar wel een eigen oprit heeft, is het neerleggen van gegalvaniseerde roosters (zie foto). Deze roosters kunt u op uw eigen oprit neerleggen of in het straatwerk laten ''zakken'' zodat ze gelijkvloers liggen. Vervolgens kunt u de auto met de motorruimte boven deze roosters parkeren. Beter is om de gegalvaniseerde roosters wat breder te nemen zodat u met de wielen op de roosters parkeert. Op deze manier kan de steenmarter moeilijk via de wielkast van de auto binnendringen, omdat de marter dan eerst op de roosters moet lopen, wat niet aangenaam aan zijn pootjes zal voelen. Deze manier van wering werkt perfect voor elk type vervoersmiddel indien u over een eigen oprit beschikt. Wel is belangrijk dat de roosters niet vol met blad of vuil komen, anders zal de steenmarter er alsnog overheen lopen.    


Als laatste tip kunt u de bekabeling en slangen in de motorruimte voorzien van een flexibel, geschikt voor hoge temperaturen omhulsel. Natuurlijk komt de steenmarter dan wel in de motorruimte maar maakt geen kans iets door te bijten.

 

 

 


Opbellen
E-mail